piątek, 29 maja 2015

ŁOSOŚ PIECZONY Z MIGDAŁAMI


                                                                                                              
  Zapraszam na uczte - w roli głównej łosoś z panierką z płatków migdałowych . Do tego młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem - Palce Lizać !






Składniki ( 3 porcje ) :

  • filet z łososia - 3szt.
  • płatki migdałowe.
  • jogurt naturalny gęsty lub kwaśna śmietana - 3 łyżki.
  • cytryna - 1szt.
  • sól , pieprz - do smaku.


Sposób przyrządzenia :

Filety z łososia dokładnie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym.
Cytrynę dokładnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem .Skórkę z całej cytryny ścieramy na drobnych oczkach.
Filety z łososia nacieramy solą , pieprzem oraz startą skórką z cytryny . Obficie skrapiamy sokiem z cytryny 
Odstawiamy  na godzinę do lodówki .
Po tym czasie filety smarujemy gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną ( jak kto woli ) i posypujemy płatkami migdałowymi .
Pieczemy w temp.200 stopni przez 25 minut .

Podajemy z młodymi ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem .


SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogroll