Przedstawiam kilka porad o czym należy pamiętać przy grillowaniu Łososia Norweskiego :
- jeżeli pieczemy rybę w całości - ponacinajmy ją delikatnie i w nacięcia włóżmy przyprawy lub kawałki cytryny,
- podstawą marynaty powinien być olej , którego aromat nie zdominuje smaku ryby,
- należy go połączyć z przyprawą płynną , np.sosem sojowym itp.
- przed gillowaniem należy łososia oczyścić delikatnie z resztek marynaty,
- jeżeli nie marynujemy łososia , a tylko doprawiamy - zanim położymy go na grillu, natrzyjmy go olejem,
- piekąc go bezpośrednio na ruszcie , nie używajmy świeżych ziół, które w kontakcie z gorącem,spalą się i mogą wysuszyć rybę,
- łososia , należy grillować, odwracając go tylko raz. Kiedy mięso będzie upieczone do połowy, rybę delikatnie odwracamy,
- jeżeli pieczemy łososia ze skórą - zawsze pieczemy go najpierw skórą do dołu,
- jeżeli boimy się , że łosoś może wyschnąć podczas grillowania - przed grillowaniem włóżmy go do miseczki ze śmietaną.
Życzę udanego grillowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz