poniedziałek, 1 czerwca 2015

ŁOSOŚ NORWESKI I TAJEMNICE JEGO GRILLOWANIA



Przedstawiam kilka porad o czym należy pamiętać przy grillowaniu Łososia Norweskiego :


  • jeżeli pieczemy rybę w całości - ponacinajmy ją delikatnie i w nacięcia włóżmy przyprawy lub kawałki cytryny,
  • podstawą marynaty powinien być olej , którego aromat nie zdominuje smaku ryby,
  • należy go połączyć z przyprawą płynną , np.sosem sojowym itp.
  • przed gillowaniem należy łososia oczyścić delikatnie z resztek marynaty,
  • jeżeli nie marynujemy łososia , a tylko doprawiamy - zanim położymy go na grillu, natrzyjmy go olejem,
  • piekąc go bezpośrednio na ruszcie , nie używajmy świeżych ziół, które w kontakcie z gorącem,spalą się i mogą wysuszyć rybę,
  • łososia , należy grillować, odwracając go tylko raz. Kiedy mięso będzie upieczone do połowy, rybę delikatnie odwracamy,
  • jeżeli pieczemy łososia ze skórą - zawsze pieczemy go najpierw skórą do dołu,
  • jeżeli boimy się , że łosoś może wyschnąć podczas grillowania - przed grillowaniem włóżmy go do miseczki ze śmietaną.

                                                             Życzę udanego grillowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogroll