poniedziałek, 22 czerwca 2015

KALAFIOR W TOWARZYSTWIE Z SOSEM CYTRYNOWYM

Kalafior jako roślina dziko rosnąca był ceniony już w starożytności . Jego uszlachetnioną odmianą są brokuły. Delikatnym smakiem odznaczają się nie tylko zielone różyczki , ale również łodyżki i liście brokułów. Chcesz wiedzieć w jakim towarzystwie znajduje się kalafior w tym daniu ?...Jeżeli tak , to koniecznie zajrzyj do tego przepisu!




Składniki ( 3porcje ):

  • kalafior - 300g
  • brokuł - 300g
  • żółtka - 4szt
  • sól - 1/4łyżeczki
  • cytryna - 1/2szt
  • masło - 100g
  • sos tabasco - kilka kropel
  • wędzony łosoś - 100g
  • matjasy - 50g



Sposób przygotowania:

Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki. Kalafiora przez 15 minut moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zagotowujemy 2 litry wody i na średnim ogniu gotujemy najpierw kalafior a potem brokuły. Ugotowane warzywa przekładamy na sito i osączamy. Przekładamy do miski , przykrywamy i utrzymujemy w cieple.

Żółtka z solą i startą skórką z połowy cytryny ubijamy na parze , dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast go odstawiamy. Masło kroimy na małe kawałki i stopniowo , mieszając , dodajemy do sosu. Przyprawiamy sosem tabasco.

Łososia i matjasy kroimy w cienkie paski , układamy na różyczkach kalafiora i brokułów , zalewamy sosem i doprawiamy do smaku. I gotowe!

SMACZNEGO!

Jeżeli  podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .
Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogroll