Składniki ( 3porcje ):
- kalafior - 300g
- brokuł - 300g
- żółtka - 4szt
- sól - 1/4łyżeczki
- cytryna - 1/2szt
- masło - 100g
- sos tabasco - kilka kropel
- wędzony łosoś - 100g
- matjasy - 50g
Sposób przygotowania:
Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki. Kalafiora przez 15 minut moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zagotowujemy 2 litry wody i na średnim ogniu gotujemy najpierw kalafior a potem brokuły. Ugotowane warzywa przekładamy na sito i osączamy. Przekładamy do miski , przykrywamy i utrzymujemy w cieple.
Żółtka z solą i startą skórką z połowy cytryny ubijamy na parze , dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast go odstawiamy. Masło kroimy na małe kawałki i stopniowo , mieszając , dodajemy do sosu. Przyprawiamy sosem tabasco.
Łososia i matjasy kroimy w cienkie paski , układamy na różyczkach kalafiora i brokułów , zalewamy sosem i doprawiamy do smaku. I gotowe!
SMACZNEGO!
Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .
Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz