Składniki ( 4porcje ):
- szeroki makaron - 500g
- szynka gotowana - 250g
- sól - 1łyżeczka
- olej - 1łyżeczka
- mleko - 1/8litra
- jajka - 4szt
- tarta gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki
- masło - 30g
- pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy co najmniej 2 litry posolonej i wymieszanej z olejem wody. Makaron łamiemy na mniejsze kawałki , wrzucamy do gotującej się wody. Ugotowany makaron przekładamy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia.
Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami.
Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach pieczenia makaron posypujemy wiórkami maślanymi. Całość przykrywamy i pieczemy 10 minut. I gotowe!
SMACZNEGO!
Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz