piątek, 26 czerwca 2015

KURCZAK PO AZJATYCKU Z PĘDAMI BAMBUSA

Kurczaka po azjatycku z pędami bambusa można przygotować z mięsa z piersi kurczaka , ale najlepiej przygotować z mięsa z udek , ponieważ jest bardziej soczyste niż z piersi.




Składniki ( 4porcje ):

  • mięso z udek kurczaka - 80dag
  • pieczarki - 20dag
  • imbir - 2cm
  • czosnek - 3ząbki
  • sos sojowy - 5łyżek
  • sos chili słodko-pikantny - 4łyżki
  • papryka czerwona - 1szt
  • żółta papryka - 1szt
  • cebula - 2szt
  • pędy bambusa - 1słoik
  • pieprz
  • olej


Sposób przygotowania:

Mięso myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce z małymi oczkami. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pokrojone mięso przekładamy do miski. Dodajemy połowę sosu sojowego , połowę sosu chili , starty imbir i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej ręcznie. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Cebulę kroimy w piórka. Pędy bambusa kładziemy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i osączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki ( większe w półplasterki ).

Rozgrzewamy olej w woku ( można również na patelni ) i podsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pieczarki i bambusa i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pieczarki. Smażymy kilka minut , dodając resztę sosów. Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Podajemy z ryżem. I gotowe!

SMACZNEGO!

Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogroll