Kurczaka po azjatycku z pędami bambusa można przygotować z mięsa z piersi kurczaka , ale najlepiej przygotować z mięsa z udek , ponieważ jest bardziej soczyste niż z piersi.
Składniki ( 4porcje ):
- mięso z udek kurczaka - 80dag
- pieczarki - 20dag
- imbir - 2cm
- czosnek - 3ząbki
- sos sojowy - 5łyżek
- sos chili słodko-pikantny - 4łyżki
- papryka czerwona - 1szt
- żółta papryka - 1szt
- cebula - 2szt
- pędy bambusa - 1słoik
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce z małymi oczkami. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pokrojone mięso przekładamy do miski. Dodajemy połowę sosu sojowego , połowę sosu chili , starty imbir i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej ręcznie. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Cebulę kroimy w piórka. Pędy bambusa kładziemy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i osączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki ( większe w półplasterki ).
Rozgrzewamy olej w woku ( można również na patelni ) i podsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pieczarki i bambusa i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pieczarki. Smażymy kilka minut , dodając resztę sosów. Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Podajemy z ryżem. I gotowe!
SMACZNEGO!
Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz