" Mandarynkową pierś z kurczaka pod serową pierzynką "
Składniki ( 4porcje ):
- filet z piersi kurczaka - 4szt
- mandarynki w lekkim syropie - 1puszka ( mogą być świeże mandarynki )
- ser żółty np. Gouda - 150g
- sól , pieprz
- tymianek
- papryka słodka
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wycinamy kostki i błonki.
Pierś kroimy na 4 filety . Przyprawiamy solą , pieprzem , słodką papryką i tymiankiem. Przyprawy
dokładnie wcieramy w mięso. Tak przygotowane filety kładziemy na talerz , zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na filety układamy cząstki mandarynek i obficie posypujemy startym serem. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ( z mikroobiegiem ) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy folię aluminiową , żeby ser się ładnie przyrumienił. I gotowe!
SMACZNEGO!
Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .
Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)
Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz