czwartek, 18 czerwca 2015

MANDARYNKOWA PIERŚ Z KURCZAKA POD SEROWĄ PIERZYNKĄ

Lubicie połączenia mięsno - owocowe ?...Jeżeli tak to zapraszam na Mój autorski przepis na :
" Mandarynkową pierś z kurczaka pod serową pierzynką "





Składniki ( 4porcje ):

  • filet z piersi kurczaka - 4szt
  • mandarynki w lekkim syropie - 1puszka ( mogą być świeże mandarynki )
  • ser żółty np. Gouda - 150g
  • sól , pieprz
  • tymianek
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:


Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wycinamy kostki i błonki.
Pierś kroimy na 4 filety . Przyprawiamy solą , pieprzem , słodką papryką i tymiankiem. Przyprawy
dokładnie wcieramy w mięso. Tak przygotowane filety kładziemy na talerz , zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na filety układamy cząstki mandarynek i obficie posypujemy startym serem. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową.

Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ( z mikroobiegiem ) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy folię aluminiową , żeby ser się ładnie przyrumienił. I gotowe!

SMACZNEGO!

Jeżeli  podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .
Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogroll