Lubicie połączenia mięsno - owocowe ? Jeżeli tak to ten przepis jest właśnie dla Was .
Pierś z kurczaka jest bardzo soczysta a zastosowana w przepisie
kruszonka nadaje mięsu aromatycznej chrupkości.
Składniki( 4 porcje ):
- pierś z kurczaka - 1szt
- czosnek - 1ząbek
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy limonki
- oliwa - 4łyżki
- sól , pieprz
Składniki na " kruszonkę ":
- bułka tarta - 4łyżki
- oliwa - 3łyżki
- czosnek - 1ząbek
- świeża bazylia ( ewentualnie suszona bazylia ) - 2łyżki
- natka pietruszki - 2łyżki
- papryczka chili - 1/2szt
- skórka z 1/2 pomarańczy
- tarty parmezan - 1łyżka
- sól , pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Czyścimy z ewentualnych błonek.
Kroimy na 4 filety. Tak przygotowane filety wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony czosnek .
Z połówek pomarańczy i limonki wyciskamy sok i dodajemy do miski z kurczakiem. Dodajemy oliwy i całość dokładnie ręcznie mieszamy.
Przykrywamy folią spożywczą i władamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Teraz czas na przygotowanie " kruszonki ".
Do miseczki wsypujemy bułkę tartą , Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek , drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię ( ewentualnie suszoną bazylię ).
Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy.
Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz