piątek, 5 czerwca 2015

POMARAŃCZOWA PIERŚ Z KURCZAKA POD KRUSZONKĄ


Lubicie połączenia mięsno - owocowe ? Jeżeli tak to ten przepis jest właśnie dla Was .
Pierś z kurczaka jest bardzo soczysta a zastosowana w przepisie
kruszonka nadaje mięsu aromatycznej chrupkości.






Składniki( 4 porcje ):


  • pierś z kurczaka - 1szt
  • czosnek - 1ząbek
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy limonki
  • oliwa - 4łyżki
  • sól , pieprz


Składniki na " kruszonkę ":


  • bułka tarta - 4łyżki
  • oliwa - 3łyżki
  • czosnek - 1ząbek
  • świeża bazylia ( ewentualnie suszona bazylia ) - 2łyżki
  • natka pietruszki - 2łyżki
  • papryczka chili - 1/2szt
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • tarty parmezan - 1łyżka
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:


Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Czyścimy z ewentualnych błonek.
Kroimy na 4 filety. Tak przygotowane filety wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony czosnek .
Z połówek pomarańczy i limonki wyciskamy sok i dodajemy do miski z kurczakiem. Dodajemy oliwy i całość dokładnie ręcznie mieszamy. 
Przykrywamy folią spożywczą i władamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Teraz czas na przygotowanie " kruszonki ".
Do miseczki wsypujemy bułkę tartą , Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek , drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię ( ewentualnie suszoną bazylię ). 
Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy.

Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut.


SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogroll