sobota, 6 czerwca 2015

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA NA OSTRO


Lubicie pikantne potrawy ? Jeżeli tak to jest to potrawa właśnie dla Was .
Jest tak apetyczna , że z pewnością znajdzie się wśród Waszych ulubionych potraw.








Składniki( 4 porcje ):


  • kalafior - 1szt
  • ocet - 1łyżka
  • śmietana 18% - 1szklanka
  • tarty parmezan - 4łyżki
  • papryczka chili - 1szt
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:


Kalafior dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wody z octem na 10 minut i następnie opłukujemy. 
Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 10 minut.

Śmietanę zagotowujemy , przyprawiamy solą i pieprzem.
Papryczkę chili myjemy , pozbawiamy pestek i drobno kroimy.
Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.

Następnie dobrze odsączamy różyczki kalafiora na sicie i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Całość polewamy śmietaną . Posypujemy parmezanem , szczypiorkiem i papryczką chili.

Zapiekamy w temperaturze 240 stopni przez około 15 minut.

SMACZNEGO!



4 komentarze:

Blogroll