poniedziałek, 8 czerwca 2015

PIEPRZNE ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KARKÓWKĄ


Lubicie połączenia makaronowo - miesne ? Jeżeli tak to ta potrawa jest właśnie dla Was .
Ostrawy smak powoduje , że jest to przysłowiowe " niebo w gębie ".







Składniki ( 6 porcji ):


  • młoda kapusta - 1główka
  • kotlet karkowy - 3szt grubości 2cm
  • słonina - 10-15dkg
  • makaron "łazanki" - 0,5kg
  • cebula - 2 duże szt
  • sól , pieprz


Sposób przygotowania:


Młodą kapuste szatkujemy na wiksze paseczki. W dużej misce układamy warstwe poszatkowanej kapusty , solimy i pieprzymy , następną warstwę kapusty - solimy i pieprzymy i tak do wyczerpania kapusty . Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do dużego garnka.

Kotlety karkowe kroimy w kostkę 2cm grubości. Solimy i pieprzymy.
Cebulę kroimy w większą kosteczkę.
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę.

Pokrojoną słoninę wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy. Dodajemy do niej porkrojone mięso i smażymy 10-15 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i smazymy max. 3 minuty do zeszklenia się cebuli.

Tak podsmażone mięso z cebulą wrzucamy do garnka ( ale nie tego z kapustą ) . Zalewamy wodą - cm ponad powierznię mięsa . Gotujemy na średnim ogniu ok.30 minut.

Ugotowane mięso wrzucamy do garnka z kapustą i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Mieszamy kapustę z mięsem . Przykrywamy garnek i na średnim ogniu dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając.

Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu . Odcedzamy . Wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy. I gotowe !


SMACZNEGO!










1 komentarz:

  1. Bardzo lubię łazanki , ten przepis jest coś nowego do zrobienia

    OdpowiedzUsuń

Blogroll