Lubicie połączenia makaronowo - miesne ? Jeżeli tak to ta potrawa jest właśnie dla Was .
Ostrawy smak powoduje , że jest to przysłowiowe " niebo w gębie ".
Składniki ( 6 porcji ):
- młoda kapusta - 1główka
- kotlet karkowy - 3szt grubości 2cm
- słonina - 10-15dkg
- makaron "łazanki" - 0,5kg
- cebula - 2 duże szt
- sól , pieprz
Sposób przygotowania:
Młodą kapuste szatkujemy na wiksze paseczki. W dużej misce układamy warstwe poszatkowanej kapusty , solimy i pieprzymy , następną warstwę kapusty - solimy i pieprzymy i tak do wyczerpania kapusty . Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do dużego garnka.
Kotlety karkowe kroimy w kostkę 2cm grubości. Solimy i pieprzymy.
Cebulę kroimy w większą kosteczkę.
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę.
Pokrojoną słoninę wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy. Dodajemy do niej porkrojone mięso i smażymy 10-15 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i smazymy max. 3 minuty do zeszklenia się cebuli.
Tak podsmażone mięso z cebulą wrzucamy do garnka ( ale nie tego z kapustą ) . Zalewamy wodą - cm ponad powierznię mięsa . Gotujemy na średnim ogniu ok.30 minut.
Ugotowane mięso wrzucamy do garnka z kapustą i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Mieszamy kapustę z mięsem . Przykrywamy garnek i na średnim ogniu dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając.
Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu . Odcedzamy . Wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy. I gotowe !
SMACZNEGO!
Bardzo lubię łazanki , ten przepis jest coś nowego do zrobienia
OdpowiedzUsuń