Cóż można wyczarować pysznego z marchewki i pomarańczy ?
Otóż przepyszną zupe - krem! Zachęcam do jej skosztowania.
Składniki ( 6 porcji ):
- marchew - 1kg
- pomarańcza - 1 duża szt
- papryczka chili - 1/2szt
- bulion na włoszczyznie - 1,7l
- cebula - 1 duża szt
- olej
- imbir - 4cm
- limonka - 1/2szt
- sól , pieprz cytrynowy , kminek
- gęste mleczko kokosowe
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania :
Marchew obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionenem ( lub jeżeli Ktoś woli to zalewamy wrzątkiem i wrzucamy 3 kostki bulionowe na włoszczyznie ) . Marchew gotujemy do miękkości .
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy na oleju do zeszklenia.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy z całej pomarańczy skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy.
Papryczkę Chili myjemy , pozbawiamy nasion i drobno kroimy.
Z połowy limonki wyciskamy sok.
Do ugotowanej marchewki dodajemy zeszkloną cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym i kminkiem do smaku. Dodajemy starty imbir , skórkę z pomarańczy , sok z pomarańczy , sok z limonki , pokrojoną drobno papryczkę chili.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia .
Krem podajemy udekorowany kleksem z gęstego mleczka kokosowego i posypany prażonymi płatkami migdałowymi .
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz