wtorek, 2 czerwca 2015

KREM MARCHEWKOWO POMARAŃCZOWY Z MIGDAŁAMI


Cóż można wyczarować pysznego z marchewki i pomarańczy ? 
Otóż przepyszną zupe - krem! Zachęcam do jej skosztowania.










Składniki ( 6 porcji ):


  • marchew - 1kg
  • pomarańcza - 1 duża szt
  • papryczka chili - 1/2szt
  • bulion na włoszczyznie - 1,7l
  • cebula - 1 duża szt
  • olej
  • imbir - 4cm
  • limonka - 1/2szt
  • sól , pieprz cytrynowy , kminek
  • gęste mleczko kokosowe
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania :

Marchew obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionenem ( lub jeżeli Ktoś woli to zalewamy wrzątkiem i wrzucamy 3 kostki bulionowe na włoszczyznie ) . Marchew gotujemy do miękkości .
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy na oleju do zeszklenia.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy z całej pomarańczy skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy.
Papryczkę Chili myjemy ,  pozbawiamy nasion i drobno kroimy.
Z połowy limonki wyciskamy sok.

Do ugotowanej marchewki dodajemy zeszkloną cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym i kminkiem do smaku. Dodajemy starty imbir , skórkę z pomarańczy , sok z pomarańczy , sok z limonki , pokrojoną drobno papryczkę chili.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia .

Krem podajemy udekorowany kleksem z gęstego mleczka kokosowego i posypany prażonymi płatkami migdałowymi .

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogroll