piątek, 12 czerwca 2015

PIKANTNA SAŁATKA KUKURYDZIANA Z BEKONEM


Cukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca.
Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem.







Składniki ( 4 porcje ):

  • bekon - 15dkg
  • cebula - 2sztuki
  • pieczarki - 25dkg
  • olej - 2łyżki
  • ostra musztarda - 1łyżka
  • ocet winny - 1łyżka
  • kukurydza konserwowa - 280g
  • sałata lodowa - 130g
  • pomidor - 2szt
  • sól , pieprz cayenne



Sposób przygotowania:

Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy , najpierw kroimy w plasterki , a potem grubo siekamy.

Bekon podsmażamy na oleju do chrupkości , ciągle mieszając. Dodajemy pieczarki , podsmażamy minutę. Nastepnie dodajemy cebulę i smażymy jeszcze pół minuty. Bekon , pieczarki i cebulę podsmażamy na dużym ogniu.

Zdejmujemy z ognia , dodajemy musztardę , ocet oraz kukurydzę . Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na bok na jakiś czas.

Liście sałaty dokładnie płuczemy , kroimy w drobne paski i układamy na talerzach.
Doprawioną do smaku , jeszcze ciepłą sałatkę kukurydzianą układamy na sałacie ,
a dookoła układamy kawałki pomidorów. I gotowe!

SMACZNEGO!

Jeżeli  podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .
Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)




2 komentarze:

  1. Miło patrzeć jak mężczyźni takie rzeczy wyczyniają w kuchni! ;-) A żeby bekon był idealnie chrupki, można poeksperymentować z wodą na patelni: http://www.listonic.com/protips/get/wexiipqyph ;-) Chyba ze już znasz? ;-) Pozdrowienia! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za odwiedziny Mojego bloga i za tak super porade :) Zapraszam ponownie :)

      Usuń

Blogroll