Cukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca.
Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem.
Składniki ( 4 porcje ):
- bekon - 15dkg
- cebula - 2sztuki
- pieczarki - 25dkg
- olej - 2łyżki
- ostra musztarda - 1łyżka
- ocet winny - 1łyżka
- kukurydza konserwowa - 280g
- sałata lodowa - 130g
- pomidor - 2szt
- sól , pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy , najpierw kroimy w plasterki , a potem grubo siekamy.
Bekon podsmażamy na oleju do chrupkości , ciągle mieszając. Dodajemy pieczarki , podsmażamy minutę. Nastepnie dodajemy cebulę i smażymy jeszcze pół minuty. Bekon , pieczarki i cebulę podsmażamy na dużym ogniu.
Zdejmujemy z ognia , dodajemy musztardę , ocet oraz kukurydzę . Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na bok na jakiś czas.
Liście sałaty dokładnie płuczemy , kroimy w drobne paski i układamy na talerzach.
Doprawioną do smaku , jeszcze ciepłą sałatkę kukurydzianą układamy na sałacie ,
a dookoła układamy kawałki pomidorów. I gotowe!
SMACZNEGO!
Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .
Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie :)
Miło patrzeć jak mężczyźni takie rzeczy wyczyniają w kuchni! ;-) A żeby bekon był idealnie chrupki, można poeksperymentować z wodą na patelni: http://www.listonic.com/protips/get/wexiipqyph ;-) Chyba ze już znasz? ;-) Pozdrowienia! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za odwiedziny Mojego bloga i za tak super porade :) Zapraszam ponownie :)
Usuń