Sezon na kalafior i młode ziemniaczki rozpoczęty .Zapraszam Was zatem na znakomitą potrawę , którą można podawać w charakterze obiadu , jak i ciepłej kolacji. Jako dodatek polecam Orzezwiający napój z soku jabłkowego. Obiecuję , że będzie pysznie!
Składniki ( 4 porcje ):
- ziemniaki - 1kg
- kalafior - 1szt
- puszka pomidorów ( 400ml ) lub świeże pomidory ( 3szt )
- kminek - 1łyżka
- czosnek - 2ząbki
- sól ( może być sól ziołowa ) - 2łyżeczki
- gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki
- pieprz - 1łyżeczka
- tarty ser ( ementaler lub gouda ) - 200g
- śmietana 18% - 1/4 l
- ocet - 1łyżka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki młode myjemy , wrzucamy do garnka , zalewamy wrzątkiem i gotujemy 20 minut z dodatkiem kminku. Kalafior dzielimy na 2 połówki , wrzucamy do garnka , zalewamy zimną wodą , dodajemy ocet.
Po 10 minutach kalafior opłukujemy i odsączamy. Zagotowujemy wodę , wrzucamy kalafiora i gotujemy kalafiora przez 10 minut.
Pomidory z puszki przekładamy na sitko i dokładnie osączamy. Sok zachowujemy.
Jeżeli zamiast pomidorów z puszki używasz świeżych to sparzamy je we wrzątku , obieramy ze skórki i kroimy na pół .
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Do soku pomidorowego dodajemy pokrojony czosnek , sól , pieprz i gałke muszkatołową.
Dokładnie mieszamy.
Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku .
Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem.
Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe !
SMACZNEGO!
apetyczna
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam ponownie :) Pozdrawiam
Usuń