środa, 10 czerwca 2015

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z POMIDORAMI I ZIEMNIACZKAMI


Sezon na kalafior i młode ziemniaczki rozpoczęty .Zapraszam Was zatem na znakomitą potrawę , którą można podawać w charakterze obiadu , jak i ciepłej kolacji. Jako dodatek polecam Orzezwiający napój z soku jabłkowego. Obiecuję , że będzie pysznie!





Składniki ( 4 porcje ):


  • ziemniaki - 1kg
  • kalafior - 1szt
  • puszka pomidorów ( 400ml ) lub świeże pomidory ( 3szt )
  • kminek - 1łyżka
  • czosnek - 2ząbki
  • sól ( może być sól ziołowa ) - 2łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki
  • pieprz - 1łyżeczka 
  • tarty ser ( ementaler lub gouda ) - 200g
  • śmietana 18% - 1/4 l
  • ocet - 1łyżka


Sposób przygotowania:


Ziemniaki młode myjemy , wrzucamy do garnka , zalewamy wrzątkiem i gotujemy 20 minut z dodatkiem kminku. Kalafior dzielimy na 2 połówki , wrzucamy do garnka , zalewamy zimną wodą , dodajemy ocet.
Po 10 minutach kalafior opłukujemy i odsączamy. Zagotowujemy wodę , wrzucamy kalafiora i gotujemy kalafiora przez 10 minut.

Pomidory z puszki przekładamy na sitko i dokładnie osączamy. Sok zachowujemy.
Jeżeli zamiast pomidorów z puszki używasz świeżych to sparzamy je we wrzątku , obieramy ze skórki i kroimy na pół .

Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. 
Do soku pomidorowego dodajemy pokrojony czosnek , sól , pieprz i gałke muszkatołową. 
Dokładnie mieszamy.

Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku .
Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem.

Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe !

SMACZNEGO!








2 komentarze:

Blogroll